Haber

Macron’un Hamas açıklaması ülkesinde tepkilere neden oldu

Fransa Ulusal Meclisi Dışişleri Kurulu Başkanı Jean-Louis Bourlanges, Liberation’a yaptığı açıklamada, Macron’un uluslararası koalisyon açıklamasını “pek hoş” bulmadığını belirtti.

Bourlanges, “uluslararası koalisyon” teriminin askeri ittifak ilkesini çağrıştırdığını ancak böyle bir koalisyonu gerektirecek “gerçek bir zorunluluk” olmadığını belirtti.

Bourlanges, Macron’un koalisyon açıklamasının İsrail’in müttefikleri ile “ılımlı” Arap devletleri arasında “zorunlu dayanışma” kurulması fikrine işaret ettiği yorumunu yaptı.

MACRON NE DEMİŞTİ?

Macron, “İsrail ile dayanışma ziyareti” kapsamında 24 Ekim’de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi. Netanyahu ile düzenlediği basın toplantısında Macron, “Fransa, bizim de parçası olduğumuz DEAŞ’a karşı uluslararası koalisyona hazır” dedi. Irak ve Suriye’deki operasyonlarımız kapsamında Hamas’la da mücadele etmek istiyoruz.” İfadelerini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron da terör örgütleriyle mücadele için bölgesel ve uluslararası koalisyon kurulması çağrısında bulundu.

Macron’un açıklamasından 14 saat sonra Elysee Sarayı Sözcüsü, “uluslararası koalisyon” kelimesinin “IŞİD’e karşı uluslararası koalisyonun deneyimlerinden ilham almak ve bunların Hamas’a karşı ne şekilde uygulanabileceğini görmek” anlamına geldiğini belirten bir açıklama yaptı.

– Politikacılardan Macron’un açıklamalarına eleştiri

Fransa Sosyalist Parti Lideri Olivier Faure, Macron’un açıklamalarını “inanılmaz bir doğaçlama” olarak nitelendirerek, Fransa Cumhurbaşkanı’nın iki devletli çözüm için İsrail’e gittiğini düşündüğünü ancak bu açıklamayla ne demek istediğini anlamadığını belirtti.

Boyun Eğmez Fransa (LFI) Partisi Lideri Jean-Luc Melenchon, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Macron’un “tutarsız” açıklamalarını Fransa ve barış açısından tehlikeli olarak değerlendirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu