Ekonomi

Macaristan’da Türk yatırımları artıyor

Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu, Türkiye ile Macaristan arasındaki ilişkileri değerlendirdi.

Karanis Ekşioğlu, göreve 1 Temmuz 2022’de başladığını ve geldiği günden itibaren gerek atamalar gerekse üst düzey yetkililerle yaptığı görüşmeler aracılığıyla Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi olmanın büyük bir ayrıcalık olduğunu her temasta gözlemlediğini belirtti.

Türkiye ile Macaristan’ın birbirini stratejik ortak olarak gördüklerini ifade eden Karanis Ekşioğlu, iki ülke arasındaki işbirliğinin sadece siyasi alanda değil, ekonomi, kültür ve savunma sanayi gibi birçok alanda artan bir ivme ile ilerlediğini söyledi.

“2024 Karşılıklı Kültür Yılı ilan edildi”

Karanis Ekşioğlu, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve yükseltilmesi için çalışmaların sürdürüldüğünü vurguladı.

2023 ve 2024’ün Türkiye-Macaristan ilişkileri açısından çok değerli olacağını kaydeden Karanis Ekşioğlu, şunları söyledi:

“Öncelikle Aralık 2023’te iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 100. yıl dönümünü kutlayacağız. Bu kapsamda 2024 yılı hem Türkiye hem de Macaristan’da Karşılıklı Kültür Yılı ilan edilmiştir. Türkiye-Macaristan Üst Düzey Stratejik İşbirliği Toplantısı’nı gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

Büyükelçi Karanis Ekşioğlu, 100’üncü yıl çerçevesinde sadece başkent Budapeşte’de değil, ülkenin diğer büyükşehirleri, üniversiteleri ve eğitim merkezlerinde de 100 farklı etkinlik planladıklarını ve bu etkinliklerin Türkiye’ye kazandıracağını düşündüğünü söyledi. iki ülke ve iki ülke halkları birbirine daha da yakınlaştı.

2022’de Kovid-19 salgınının etkilerinin geçmesinin ardından iki ülke yetkililerinin ziyaret sayılarının yeniden arttığına dikkati çeken Karanis Ekşioğlu, “Bu yıl ağustos ayı özellikle yoğun bir ay oldu. Hem eski Başbakanımız Binali. Yıldırım ve Etnospor Federasyon Lideri Bilal Erdoğan Turan Kongresine katıldılar.Ardından Meclis Başkanımızı Budapeşte’de ağırladık.Bizim için çok önemli bir ziyaret oldu.Bu ziyaret çerçevesinde Cumhurbaşkanı (Katalin) Novak ile çok faydalı görüşmeler gerçekleştirdik. , Başbakan (Viktor) Orban ve Meclis Başkanı (Laszlo) Kover’in yanı sıra Ticaret Bakan Yardımcımız Sayın Rıza Tuna Turagay da yine Budapeşte’deydi. Türkiye Büyük Millet Meclisi Sayın Akif Çağatay Kılıç Budapeşte’deydi.”

Üç bakanın Macaristan’ı ziyaret etmesi bekleniyor

Karanis Ekşioğlu, 2023 yılında karşılıklı ziyaretlerin devam edeceğini ve Ocak ayında Türkiye’den Macaristan’a üç bakanlık ziyaretinin planlandığını bildirdi.

Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in Macaristan devlet burslarının imza törenine katılacağını belirten Karanis Ekşioğlu, Türkiye-Macaristan Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Toplantısına Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile katıldı, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun resmi ziyareti kapsamında Macaristan’a geleceği ve Antalya Diplomasi Forumu ile Macaristan Dış Ticaret ve Dış İlişkiler Enstitüsü ortak panelinde konuşacağı ifade edildi.

500 Türk firması faaliyet gösteriyor

Karanis Ekşioğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak’ın 2023’ün ilk aylarında Türkiye’ye resmi bir ziyarette bulunacağını bildirdi.

Macaristan’daki Türk yatırımlarının her geçen gün arttığına ve ülkede şu anda 500 Türk firmasının faaliyet gösterdiğine işaret eden Karanis Ekşioğlu, son dönemdeki ivme ile özellikle Macaristan’da Türk firmalarının öne çıktığının gözlemlendiğini söyledi. inşaat işleri

Karanis Ekşioğlu, amaçlarının iki ülke arasındaki ticaret hacmini 6 milyar dolara çıkarmak olduğunu ve son dönemde yakalanan ivmenin devam etmesi halinde bu hedefe çok kısa sürede ulaşılacağını söyledi.

“Türk firmaları Macaristan’da çok önemli projelere imza attı”

Macaristan’ın birçok ticaret yolunun kavşağında bulunmasının Türk firmaları için büyük bir avantaj olduğuna işaret eden Karanis Ekşioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türk firmaları Macaristan’da inşaat projeleri ve altyapı çalışmaları anlamında çok değerli projelere imza attı. Bu bizi çok gururlandırıyor. Öte yandan savunma sanayi alanındaki işbirliğinden de mutlaka bahsetmemiz gerekiyor. Şu anda Ejder zırhlıları ile ilgili yaptığımız proje. araçlar da hem Macar makamları hem de bizler tarafından destekleniyor.Son askeri çerçeve anlaşması ile bu işbirliğinin önümüzdeki yıl katlanarak artacağını düşünüyoruz.”

Karanis Ekşioğlu, İçişleri Bakanlıkları tarafından imzalanan Mutabakat Zaptı çerçevesinde 50 Türk polisinin Macar meslektaşlarıyla birlikte üç sınır kapısında görev yaptığına dikkat çekerek, bunun çok değerli bir proje olduğuna dikkat çekti.

Karanis Ekşioğlu, göreve geldiği günden bu yana Macaristan’ın her ay Sırbistan ve Romanya ile ortak sınır kapılarını ziyaret ettiğini belirterek, burada vatandaşların yaşadığı sıkıntılara çözüm bulmaya çalıştıklarını ve Macar makamlarının her türlü desteği sağladığını sözlerine ekledi. Bu konuda destek için.

Karanis Ekşioğlu, 200’ü Macaristan devlet burslusu olmak üzere toplam 1000’e yakın Türk öğrencinin Macaristan’da eğitim gördüğünü ve öğrencilere yardımcı olmaya çalıştıklarını kaydetti.

Bu kapsamda Karanis Ekşioğlu, Budapeşte Kariyer Günleri düzenleyerek öğrencileri ülkede faaliyet gösteren Türk firmaları ile buluşturduklarını belirtti.

Karanis Ekşioğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde hazırlanan Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı kitabından esinlenerek Ekim ayında “7 Bölge 7 Mutfak” adlı bir projeye başladıklarını ve Türkiye’den bir şefin Budapeşte’ye geldiğini belirtti. Bu kapsamda her ay Etkinlikte diplomatlar, siyasetçiler ve ülkenin ileri gelenlerine mutfağın lezzetlerinin tanıtıldığını söyledi.

Büyükelçi Karanis Ekşioğlu, “Türkiye’de her bölgenin kendine özgü malzemeleri ve farklı bir dokunuşu var. Bu çerçevede gelen arkadaşlarımızla her ay farklı bir bölgeyi görüşüyoruz. Amacımız bunlarla yaklaşık 700 misafir ağırlamak. Mayıs ayına kadar mutfak etkinliklerini Türk Mutfağı Haftası’na hazırlamak için” dedi.

“Macaristan’da kendimi evimde hissediyorum”

Göreve başlamadan önce Macarca dersleri almaya başladığını kaydeden Karanis Ekşioğlu, göreve başladıktan sonra hem kendisinin hem de ailesinin Macarca öğrenmeye devam ettiğini belirterek, “Macaristan’da kendimi evimde gibi hissediyorum. Bence bu çok kıymetli ve değerli bir duygu. çünkü çalıştığınız yerde kendinizi ne kadar evinizde gibi hissediyorsunuz” İşinizin ve faaliyetlerinizin çok başarılı olacağına inanıyorum. Hem ben hem de ailem kendimizi evimizde gibi hissediyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu