Haber

G20 Zirvesi Davetinde Hindistan’ın Adı Tartışma Yarattı

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de düzenlenecek G20 Zirvesi yemek davetinde Cumhurbaşkanı Droupadi Murmu’nun “Hindistan Devlet Başkanı” yerine “Bharat Devlet Başkanı” yazılması tartışmalara neden oldu.

India Today internet sitesinin haberine göre muhalefet, 9-10 Eylül’de Yeni Delhi’de düzenlenecek G20 Zirvesi’nin açılış yemeği davetinde ülke adının geçmesiyle “Bharat” tabirinin kullanılmasına tepki gösterdi.

Hindistan Ulusal Kongresi Milletvekili Jairam Ramesh, sosyal medya platformunda yaptığı açıklamada.

İktidardaki Bharatiya Janata Partisi’nden (BJP) Milletvekili Harnath Singh Yadav, şunları söyledi: “Bütün ülke bizden ‘Hindistan’ yerine ‘Bharat’ kelimesini kullanmamızı istiyor. ‘Hindistan’ İngilizlerin bize yönelttiği bir hakarettir. , ancak ‘Bharat’ kültürümüzün bir sembolüdür.” Bu konuyla ilgili anayasa değişikliği çağrısında bulundu.

Anayasada “Bharat” kelimesi geçiyor

Anayasanın “Hindistan yani Bharat” sözleriyle başlayan ilk maddesi, ülkenin adının resmi olarak “Hindistan” olduğu gibi “Bharat” olarak da anılabileceğini gösteriyor.

Henüz gündemi açıklanmayan TBMM’nin 18-22 Eylül’de yapılması planlanan özel oturumunda bu değişikliğin gündeme getirileceği ve isim değişikliğine ilişkin yasa tasarısının resmen sunulabileceği iddiaları tartışmalara yol açtı. .

Tartışmanın ana noktası, yönetimin anayasayı değiştirip “Hindistan” kelimesini kaldırıp “Bharat” kelimesini tek resmi isim yapmayı planlayıp planlamadığıdır.

Yalnızca “Bharat” ifadesinin kullanılması gereken anayasa değişikliği

Hindistan hükümetinin, ülkenin adını yalnızca “Bharat” olarak kullanmaya karar vermesi durumunda anayasanın 1. maddesini değiştiren bir yasa tasarısı sunması gerekiyor.

Hükümetin, Unsur 1’de yapılacak herhangi bir değişiklik için Parlamento üyelerinin en az üçte ikisinin oyunu alması gerekiyor.

Hindistan Yüksek Mahkemesi, 2020 yılında isim değişikliği talep eden başvuruyu reddederek, bu talebin temsilciliğe dönüştürülerek uygun karar için merkezi hükümete iletilebileceğini öne sürdü. Mahkeme Baş Yargıcı ayrıca, “Bharat ve Hindistan anayasaya dahil. Hindistan zaten anayasada Bharat olarak adlandırılıyor” dedi. Açıklamayı yaptı.

BJP’li parlamentonun üst meclisi Rajya Sabha üyesi Naresh Bansal, parlamento oturumunda “Hindistan” kelimesinin “sömürge köleliğini” simgelediğini ve bu kelimenin anayasadan çıkarılması gerektiğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu