Haber

Eski Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Treasuredar için 154 Yıla Kadar Hapis İstedi

FAHRETTİN ÖZTÜRK

Beşiktaş Belediyesi’nde 2014-2018 döneminde ‘gasp’ ve ‘rüşvet’ iddialarıyla yürütülen soruşturma tamamlandı. 17 kişi hakkında hazırlanan iddianamede, eski Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Treasuredar hakkında farklı suçlamalarla 154 yıla kadar hapis cezası istendi. Diğer sanıklar için ise 4 yıldan 96 yıla kadar değişen hapis cezaları istendi. İstanbul 31. Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul ederek duruşma tarihini 9 Mayıs 2023 olarak belirledi.

Beşiktaş Belediyesi’nde 2014-2018 dönemine ilişkin yolsuzluk ve rüşvet iddialarına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Organize Kabahatler Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında eski Belediye Başkan Yardımcıları Rıfat Örnek ve Hüseyin Avni Sipahi ile mevcut Emniyet Müdürü Selçuk Bartınlı. 13 Aralık 2022’de düzenlenen operasyonda aralarında 16 kişi gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında tutuklama kararı bulunan ve 2019’da CHP’den istifa eden eski Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar aynı gün Kastamonu’nun Tosya ilçesinde gözaltına alınmıştı. gece.

MURAT HAZİNE VE İKİ ESKİ BAŞKAN YARDIMCISI TUTUKLANDI

Emniyetteki işlemleri tamamlanan 17 zanlıdan biri işlemlerinin ardından serbest bırakılırken, aralarında Hazine Müsteşarlığının da bulunduğu 16 kişi Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi. 9 Cumhuriyet savcısı tarafından ifadesi alınan sanıklardan Murat Treasuredar, Demokrat Parti İstanbul İl Başkanı Ekrem Eray Arda, Hüseyin Avni Sipahi, Bediz Güvenkaya, Çetin Kırışgil, Mürvet Günay ve Mehmet Uğur Şahin sulh ceza hakimliğine sevk edildi. “gasp” ve “zimmet” kabahatlerinden tutuklanmaları nedeniyle nöbetçi. sevk edilmişti. 8 sanık hakkında adı geçen denetim kararlarının uygulanması istendi, zanlılardan biri ifadesinin ardından savcılık tarafından serbest bırakıldı.

Murat Hazinedar ile birlikte Hüseyin Avni Sipahi ve Çetin Kırışgil “gasp” ve “zimmete para geçirme” suçlarından tutuklandı. Tutuklanmaları için nöbetçi hakimliğe sevk edilen Demokrat Parti İstanbul İl Başkanı Ekrem Eray Arda ile Bediz Güvenkaya, Mürvet Günay ve Mehmet Uğur Şahin’in de aralarında bulunduğu 12 kişi, gözetim altında serbest bırakıldı.

16 ŞÜPHE 20 MÜŞTERİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 55 sayfalık iddianamede eski Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Treasurdar’ın da aralarında bulunduğu 3’ü tutuklu 16 kişi sanık, 20 kişi müşteki, 1 kişi de müşteki-şüpheli olarak yer aldı.

23 İDDİADA AÇIKLANAN EYLEMLER

İddianamede, İçişleri Bakanlığı Mülki Müfettişlerin hazırladığı raporda, Beşiktaş Belediyesi çalışanlarının ‘gasp’ ve ‘rüşvet’ suçları işlediği, savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu ve hakkında suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi. bunun üzerine soruşturma başlatıldı. İddianamede işlendiği iddia edilen rüşvet olayları 23 fiil olarak tek tek anlatıldı.

“YASAL OLMADIĞINDAN DENETİM YETKİSİ SIPAHİA’YA VERİLMİŞTİR”

İddianamede, Murat Hazinedar’ın kaçak olmasına rağmen, Hüseyin Avni Sipahi’ye imar bahisleri üzerinde fiili denetim yetkisi verildiği, konuşmanın konusu düz bir meclis üyesi olmasına rağmen, kendisinin kilit bir isim olduğu belirtildi. Beşiktaş Belediyesi’nde imar konularını, yetkisiz ve sorumsuzca.

VERİLEN PARALAR BARIŞ HAKKI OLARAK DAĞITILDI

İddianamede, “Müşterilerden bağış adı altında toplanan paraların usulüne uygun ve hukuka uygun şekilde harcanmadığı” belirtilirken, yatırılan paranın büyük bir kısmının huzur hakkı adı altında dağıtıldığı belirtildi. Beltaş Vakfı Başkanı ve başkan yardımcıları. Sanıkların, yakınlarını veya arkadaşlarını Beltaş Vakfı’nda danışman ve avukat olarak çalışıyor ve maaş ödüyormuş gibi gösterdikleri de iddianameye dahil edildi. İddianamede Beltaş Vakfı’nda çok sayıda kişi çalışıyor gibi görünse de vakfın herhangi bir iş ve faaliyet alanı bulunmadığı kaydedildi.

BAĞIŞSIZ RUHSAT VERİLMEMİŞTİR.

İddianamede, Beltaş Vakfı’na para yatırılmadan iş yerlerine belgeleri tam ve ruhsat alınmasına engel bir durum olmaksızın ruhsat verilmediği, bağış yapanlara ise herhangi bir belge istenmeden ve isteyip istemediklerine bakılmaksızın ruhsat verildiği belirtildi. şartları karşıladı.

HAZİNE AÇIKLAMADAKİ İDDİALARA KABUL ETMİYOR

İddianamede ifadesi yer alan Murat Hazinedar’ın 2014-2018 ortalarında Beşiktaş Belediye Başkanı olduğunu ve bu dönemde imar kirasını bitirdiğini söylediği bildirildi. Hazinedar, başkanlığı döneminde Beşiktaş Belediyesi’nde hukuka aykırı ve cezai bir işlem yapılmadığını, 2018’de görevden alınmasının ardından belgeye yansıyan suçla ilgili olayların dile getirilmediğini, dile getirilmediğini belirtti. görevden uzaklaştırılması nedeniyle bu hususlarda işlem yapma yetkisine sahip olduğunu ve görevden alınması nedeniyle kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmediğini. söyledikleri kaydedildi.

MURAT HAZİNE HAKKINDA 154 YILA KADAR HAPİS

Hazırlanan iddianamede, Murat Sayman hakkında 20 yıldan 40 yıla kadar 8 kez “gasp” suçundan 8 kez, 40 yıldan 80 yıla kadar 8 kez “gasp” suçundan, 8 kez “rüşvet” suçundan 2 kez suç işlediği belirtildi. yıldan 24 yıla ve 5 kez “görevi kötüye kullanmaktan”. Kabahatinden 2,5 yıldan 10 yıla kadar olmak üzere toplam 70 yıl 6 ay ve 154 yıl hapis cezası istendi.

HÜSEYİN AVNİ ŞAPAHİ’NİN 96 YILA KADAR HASTALIĞI VE RIFAT ÖRNEK’İN 62 YILINA KADAR HASTALIĞI İSTENİYOR

Aynı suçlardan tutuklu sanıklardan eski Beşiktaş Belediye Başkanvekili Hüseyin Avni Sipahi 43,5 yıldan 96 yıla, tutuklu sanık Rifat Örnek 29 yıldan 62 yıla, tutuklu sanık Çetin Kırışgil 10 yıldan hapis cezasına çarptırıldı. 20 yıla kadar. cezalandırılmasını istedi. İddianamede diğer sanıklar için 4 yıldan 37 yıla kadar değişen hapis cezaları istendi.

9 MAYIS’TA HAKİM’E KARŞI ÇIKACAKLAR

İstanbul 31. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianame mahkemece kabul edildi. Sayman dahil 17 sanık 9 Mayıs 2023’te hakim karşısına çıkacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu