Haber

CHP’li Gürer: “Yanlış tarım politikaları, tarım arazilerinin daralmasına neden oldu”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Uygulanan yanlış tarım politikaları, tarım arazilerinin daralmasına, çiftçi sayısının azalmasına, ithalata bağlı bir sürecin artmasına neden olmuştur.” dedi.

Gürer, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında tarım sektöründe yaşanan sıkıntıları anlattı.

Vefatının 84. yıl dönümü nedeniyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle anan Gürer, Atatürk devrinde tarıma verilen ehemmiyeti vurguladı.

Cumhuriyetin birinci devrinde 13 milyonluk nüfusun yüzde 84’ünün tarımsal nüfus olduğunu dile getiren Gürer, “GSMH’nin yüzde 48’i tarımdan karşılanıyordu. 1928 yılında 6,5 milyon hektar olan tarım yerlerimiz, yapılan düzenlemelerle 1950 yılında 25 milyon, 1980 yılında ise 28 milyon hektara çıkarıldı. Bugün ise 5 milyon tarım yerimizi yitirmiş durumdayız. Uygulanan yanlış tarım siyasetleri, tarım topraklarının daralmasına, çiftçi sayısının azalmasına, ithalata bağlı bir sürecin artmasına neden olmuştur.” diye konuştu.

Gürer, Cumhuriyetin birinci yıllarında açılan tarım kuruluşlarının daha sonra özelleştirildiğini ve bunun hem hayvancılık hem de tarım dalını olumsuz etkilediğini öne sürdü.

Cumhuriyetin birinci yıllarında tarıma verilen değerin son devirde ortadan kalktığını argüman eden Gürer, ziraî üretimde ithalatçı bir yaklaşımla hareket edildiğini, bunun olumsuz sonuçlarının pandemi ve Rusya- Ukrayna savaşında görüldüğünü söyledi.

Gürer, tekrar tarımda planlanmanın önemsenmesi, çiftçinin desteklenmesi, ulusal gelirin yüzde 1’nin çiftçiye verilmesi, mazotta ÖTV’nin kaldırılması ve çiftçi borçlarının ötelenmesini istedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu