Haber

BM: Libya’da 2023’te seçim yapılmasına ilişkin görüşlerde giderek artan bir yakınlaşma var

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Abdoulaye Bathily, Libyalıların ülkede 2023’te seçimlerin yapılması gerektiğine dair görüşlerinde giderek artan bir yakınlaşma olduğunu belirtti.

Bathily, 27 Şubat’ta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki (BMGK) brifingini sunmak üzere New York’a gitmeden önce Twitter hesabından yaptığı açıklamada; Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi, ülkenin doğusundaki Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Saleh, Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri adına bir heyet ile görüştüğünü kaydetti. ülkenin doğusundaki silahlı kuvvetler, Halife Haftar ve Libya Başbakanı Abdülhamid Dibeybe.

“Seçimlerin 2023’te yapılması gerektiğine dair görüşlerde giderek artan bir yakınlaşma var.” Bathily, ifadesini kullanarak, herkesin ülkedeki siyasi krize Libya öncülüğünde çözüm bulma kararlılığını memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

Bathily, mevcut çıkmaza son vermek ve Libya halkının özlemlerini karşılamak için her zaman birlikte çalışmamız gerektiğini vurguladı.

Son brifingini Aralık ayında veren Bathily’nin 27 Şubat’ta BMGK’yı Libya’daki duruma ilişkin bilgilendirmesi bekleniyor.

Libya’da seçim çıkmazı

BM liderliğindeki Libya Siyasi Diyalog Forumu’nun Kasım 2020’de yaptığı toplantılarda ülkede cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin 24 Aralık 2021’de yapılmasına karar verilmiş ancak seçimler planlanan tarihte yapılamamıştır.

10 Şubat 2022’de Tobruk’taki Temsilciler Meclisi, ülkenin batısındaki birçok milletvekilinin katılmadığı bir oturumda, görevdeki Milli Birlik Hükümeti’nin görev süresinin dolmuş olduğu gerekçesiyle Fethi Başağa’yı başbakan olarak seçti. 24 Aralık 2021’de; 1 Mart’ta Başağa hükümetine güvenoyu verdi.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdülhamid Dibeybe, Temsilciler Meclisi’ni Cenevre Mutabakatı’nda belirlenen yol haritasından sapmakla suçlayarak, görevinin başında olduğunu ancak görevi teslim edeceğini söyledi. seçilmiş bir hükümet.

Libya Devlet Yüksek Konseyi, çifte vatandaşlığa sahip olanların ve askerlerin Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmasının engellenmesini isterken, TM buna izin verilmesi konusunda ısrar ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu