Ekonomi

Almanya’nın en büyük mali skandalı Wirecard davası başlıyor

Almanya tarihinin en büyük mali skandallarından birine imza atan ödeme şirketi Wirecard’ın iflas etmesinden iki yıl sonra, 8 Aralık Perşembe günü eski yöneticileri yargılanacak.

Wirecard AG’nin eski genel müdürü (CEO) Markus Braun ve diğer iki genel müdür, Münih mahkemesinde dolandırıcılık ve piyasa manipülasyonu da dahil olmak üzere çeşitli suçlamalarla karşı karşıya ve kusurlu bulunmaları halinde 15 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya.

Wirecard’ın ülkenin siyasi ve mali kurumlarını şoke eden iflasının ardından Alman savcılar, özel bir polis görev gücüyle 450’den fazla soruşturma yürüttü.

Alman polisi Almanya’da 40’tan fazla mülkte arama yaparken, savcılar 42 terabaytlık bilgiyi tarayarak 474 sayfalık iddianame hazırladı.

Savcılar, Wirecard yönetimini yatırımcıları ve alacaklıları aldatmak için bilançolarda büyük meblağlarda hayali gelir göstermekle suçlarken, Markus Braun suçlamaları reddediyor.

Dava, kesintili olarak gelecek yılın sonuna kadar planlanan 100 mahkeme tarihini öne çıkarırken, mahkemenin skandalla ilgili kararını en erken 2024’e kadar vermesi beklenmiyor.

Birkaç yıl öncesine kadar “Alman finans teknolojisinin geleceği” olarak kabul edilen Wirecard, 2020 yılında şirketin bilançosunda 1,9 milyar avroyu aşkın zararın ortaya çıkmasının ardından ülke tarihinin en büyük mali skandalının adresi oldu. çarşaf.

Şirket, 3,2 milyar avroya mal olan borçlarının ortaya çıkması üzerine iflas başvurusunda bulundu.

Skandalın ardından Alman Federal Bankacılık Düzenleme Kurumu (BaFin), Alman ve Avrupa kamuoyu tarafından fintech şirketini izlemediği yönündeki iddialarla karşı karşıya kaldı.

BaFin lideri istifa etmek zorunda kaldı.

2020 yılında dönemin Şansölyesi Angela Merkel ve ardından Maliye Bakanı olan şimdiki Şansölye Olaf Scholz, şirketin denetiminde yetersiz kaldığı için eleştirildi.

1999 yılında kurulan Wirecard’ın hissedarları arasında The Goldman Sachs Group, Morgan Stanley, Societe Generale SA, Bank of America Corporation ve Citigroup yer almaktadır.

Skandal, Wirecard’ı kontrol eden EY’nin şirketin 2019 hesaplarında 1,9 milyar avrodan fazla kayıp olduğunu iddia ederek geçen yılın mali sonuçlarını doğrulamamasının ardından geldi.

Wirecard AG’nin hisseleri, Almanya’nın en büyük şirketlerinin yer aldığı Dax 30 Endeksi’nde işlem gördü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu