Haber

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Tutuklularla anlaşmak İran’a karşı tutumumuzu değiştirmeyecek

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Amerikalı tutuklularla ilgili anlaşmanın İran’a yönelik genel tavrı değiştirmeyeceğini belirtti.

Başkent Washington’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Blinken, ABD’nin İran’a genel yaklaşımına ilişkin “Değişen bir şey yok, caydırıcılık, baskı ve diplomasi süreci devam ediyor” dedi.

Blinken, “İran’ın asla nükleer silah edinmemesini sağlamaya kararlıyız. Rejimi insan hakları ihlallerinden, bölgedeki istikrarsızlaştırıcı eylemlerden, terörizmi finanse etmekten ve Rusya’ya insansız hava araçları sağlamaktan sorumlu tutmaya devam ediyoruz.” dedi. sözlerini verdi.

Dün İran’da tutuklu bulunan 5 Amerikalı’nın aileleriyle görüştüğünü belirten Blinken, “Halkımızın ev hapsine alınması olumlu bir adım ama henüz evlerine dönmediler.” söz konusu.

Antony Blinken, İran’ın Güney Kore’deki fonlarının Amerikalı vergi mükelleflerine değil, birkaç yıldır Güney Kore bankalarında bulunan İran’ın kendi parasına ait olduğunu vurguladı.

“Önceki yönetim, birkaç ülkenin İran’dan petrol almaya devam etmesine ve bu fonları özel hesaplara yatırmasına izin verdi.” Blinken, İran’ın Güney Kore bankalarındaki fonlarını yalnızca insani amaçlarla kullanmasına izin verildiğini kaydetti.

Japonya’nın nükleer santrali okyanusa su salıyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Japonya’nın tsunami hasarlı Fukushima Nükleer Santrali’nden Pasifik Okyanusu’na arıtılmış radyoaktif su salma planından endişe duymadıklarını söyledi.

“Japonya’nın Fukuşima’dan uluslararası standartlara uygun su tahliyesi planlarından memnunuz. Japonya, planlarında IAEA (Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı) ile proaktif bir şekilde yakın işbirliği yaptı ve bilime dayalı ve şeffaf bir süreç yürüttü.” şeklinde konuştu.

Blinken, ABD Başkanı Joe Biden’ın 18 Ağustos’ta Japonya Başbakanı Fumio Kishida ve Güney Kore Devlet Lideri Yoon Suk Yeol ile yapacağı üçlü tepeyi de hatırlattı.

Blinken, Cuma günkü zirve için “Bu, müreffeh, güvenli ve esnek bir Hint-Pasifik ortak vizyonunu gerçekleştirmeye yönelik daha geniş çabalarımızın bir parçası.” dedi. değerlendirmesini yaptı.

Beyaz Saray’dan Temmuz ayı sonunda yapılan yazılı açıklamada, ABD Lideri Joe Biden’ın 18 Ağustos’ta Japonya Başbakanı Kishida Fumio ve Güney Kore Devlet Lideri Yoon Suk-yeol’u Washington DC yakınlarındaki Camp David yerleşkesinde ağırlayacağı bildirildi.

habermalkara.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu